Coronini Caffe kavne mešanice

Hišne mešanice naše mikropražarne in najbolj priljubljena izbira za vsakodnevno uživanje v kavi.

Single Origin specialty kave

Kava iz kavnih zrn, za katere vemo točno lokacijo rasti. Običajno so višje kakovosti in zaradi specifičnih pogojev lokacije od kjer izvira, se med sabo precej razlikujejo po okusu.

Brezkofeinske kave

Vse Coronini brezkofeinske kave so dekofeizirane po Swiss water metodi. To je organski način dekofeinizacije kavnih zrn, ki je okoljsko prijazen saj v procesu niso uporabljene kemikalije, zato tudi ne vpliva na okus kave.

Posebna pakiranja

Paketi za različne priložnosti. Si želite poskusiti več različnih kav? Iščete darilo? Ali bi le obnovili domačo zalogo? Izberite svoj paket.

Kapsule in kavne blazinice

Novo v ponudbi. Zdaj lahko v kavi Coronini uživate tudi uporabniki Nespresso kavnih aparatov za kapsule.

Pogosto zastavljena vprašanja

Različni načini priprave kave zahtevajo različne velikosti delcev zmlete kave. Za turško pripravo kave v džezvi potrebujete najbolj fino mleto kavo, ki omogoča nastanek goste penice na vrhu. Prav tako želimo, da se delci usedejo na dno posode, kar je možno le pri zelo fino mleti kavi. Za pripravo kave na espresso aparatu ali s kafetiero mora biti kava fino zmleta, a še vedno manj kot za turško kavo. Srednje mleta kava pa je primerna za kavo pripravljeno z raznimi filter načini. Odločite pa se lahko tudi za nakup kave v zrnju, ki jo zmeljete tik pred uporabo in tako zagotovite vso polnost arome in okusa, ki jo ponuja.

Danes poznamo več kot 120 različnih vrst kave, vendar pa sta glavni dve vrsti, ki imata veliko podvrst. To sta arabica (Coffea arabica) in robusta (Coffea canephora). Robusta je bolj odporna na bolezni in škodljivce in zaradi tega primernejša za gojenje. To je tudi kava z večjo vsebnostjo kofeina ter bolj grenkim, trpkim in močnejšim okusom. Arabica, na drugi strani, je sicer bolj občutljiva rastlina in zahteva več nege, vendar pa je blažjega in bolj aromatičnega okusa, ki bolj spominja na sadje, začimbe in oreščke. V naši 85% arabici mešamo 5 različnih kav, med katerimi predstavlja arabica 85%, preostali delež pa robusta. 100% arabica pa je mešanica sedmih različnih arabic. Ta je blažjega okusa in bolj aromatična.

Dekofeinizacija je proces odstranitve kofeina iz kavnega zrna in poteka že pred praženjem kave. Na ta način odstranimo skoraj ves kofein iz kavnih zrn, saj ga po mednarodnih standardih lahko ostane le 3%, po EU standardih pa le 0,01%. Poznamo tri različne vrste dekofeinizacije: s topili, s CO₂ in s tako imenovano “Swiss water metdo”. Proces pri katerem se uporabljajo topila je sicer zelo učinkovit način odstranitve kofeina, vendar je lahko potencialno škodljiv zdravju. Vse naše brezkofeinske kave so dekofeinizirane po Swiss water metodi, ki je organski način odstranitve kofeina. Ker v procesu niso uporabljene kemikalije to tudi ne vpliva na okus, sama metoda pa je okolju prijazna.

SCA je kratica, ki označuje združenje specialty kav (Specialty Coffee Association). Ocene za posamezne kave določajo specializirani preizkuševalci kave, ki morajo opraviti posebno licenco. Specializirajo se lahko le za robuste, arabice ali pa za oboje. Kave se ocenjuje glede na vizualni pregled zrn in na podlagi okušanja. Ocenjujejo aromo, okus in pookus kave pa tudi kislost, telo, sladkost ter ravnovesje, čistost in enotnost okusa, na koncu pa se poda še splošna ocena. Kave lahko ocenijo na lestvici od 1 do 100, ocene med 65 in 80 veljajo za komercialne kave. Kave ocenjene med 80 in 100 pa dobijo naziv specialty kave.

Single origin dobesedno pomeni eno poreklo. Na splošno je to kava za katero poznamo točno določeno lokacijo rasti, torej specifično kmetijo in regijo v kateri raste, nadmorsko višino in način obdelave te kave. Zaradi individualnih pogojev rasti od koder izvirajo, so to običajno kave višje kakovosti in se med seboj precej razlikujejo po okusu. Profil okusov tako izraža lastnosti posamezne regije in kompleksnih podnebnih razmer ter tudi načina procesiranja. Najpomembnejše dejstvo pri Single Origin kavah pa je sledljivost porekla in da gre za točno določeno vrsto. Zaradi vedno večjih zahtev po takih kavah se izboljšujejo načini kmetovanja in razvijajo nove sorte kave, kar posledično vodi v višanje kvalitete.

Z različnimi načini procesiranja kave s kavnega zrna odstranimo tako zunanji kot notranji ovoj. Poznamo tri glavne metode odstranjevanja ovoja, ki vplivajo na kemijsko sestavo surovega kavnega zrna in posledično vplivajo na kasnejše okušanje pražene kave. Ločimo mokro procesiranje, suho procesiranje in kombinirano ali medeno procesiranje kave, ki je svoje ime dobilo po rjavkasti barvi obdelanih zrn. Med njimi je ključna razlika dolžina fermentacije. Pri mokrem in kombiniranem čiščenju le-ta poteka v bazenih z vodo, medtem ko pri suhem fermentacija poteka pri sušenju kavnih češenj na soncu. Po zaključenem postopku čiščenja, se kavo navadno pripravi za prodajo ali transport. V zadnjem času kmetje eksperimentirajo tudi z novimi načini procesiranja, kot je npr anaerobna fermentacija.

Z veseljem vam pripravimo personalizirano kavo, ki je lahko čudovito darilo za prave ljubitelje kave. Najprej se odločite za vrsto kave, izbirate pa lahko med 85% ali 100% arabico, brezkofeinsko kave ali single origin specialty kavami. Ponujamo pa tudi paket štirih različnih vrst kave (box). Za tem določite način mletja: za turško kavo, kafetiero ali pa za filter način. Odločite se lahko tudi za kavo v zrnju. Izbirate lahko med različnimi barvami vrečk, pripravimo vam lahko tudi enostavno ali zahtevno grafiko za nalepko oz etiketo.

Espresso je kava, ki je pripravljena zelo hitro in pod visokim tlakom. Vroča voda prodira skozi posodo z mletimi zrni z optimalnim tlakom, priprava espressa ponavadi traja okoli 25 sekund. V ta namen uporabljamo kavne aparate, ki jih uporabljajo predvsem v gostinstvu. Ker je vrhunska kava zagotovilo za povečanje obiska v vašem lokalu, vam omogočamo dobavo vrhunske in vedno sveže pražene kave. Način praženja lahko prilagodimo vašim željam ali pa vam omogočimo praženje kave pod vašo blagovno znamko. Ker pa nismo zgolj vaš dobavitelj kave temveč tudi vaš partner, vam podporo nudimo tudi v obliki promocijskega materiala, mlinčka za kavo in tudi kavnega aparata ter njuno vzdrževanje.

Cold brew ali hladno varjena kava postaja vse bolj priljubljen način pitja kave, predvsem poleti, ko je zunaj zelo vroče. Taka kava prija tudi tistim, ki jih pestijo prebavne težave po pitju običajne kave. Pripravimo jo tako, da mleti kavi dodamo tri do petkrat toliko hladne vode in jo pri sobni temperaturi ali v hladilniku namakamo od 12 do 24 ur. Namakanju nato sledi še filtracija. Ker je kava dlje časa v stiku z vodo se napitku razvije bogatejši okus. Kljub prepričanju, da je delež kofeina v cold brew kavi visok, pa to ne drži. Količina kofeina je primerljiva z običajno pripravljenimi kavami. Vzrok za to je večurni stik kave z vodo, kar kompenzira z nižjo temperaturo pri izločanju kofeina v primerjavi z nekaj sekundnim ali minutnim pri visoki temperaturi.

Kavna zrna so med praženjem izpostavljena visokim temperaturam, ki povzorčijo tako fizične kot tudi kemijske spremembe v kavnem zrnu. Okus kave določa pravilno uravnavanje temperature v fazi praženja, uravnajavnje pretoka zraku v pražilcu, pa tudi dolžina praženja. Kavna zrna se morajo med praženjem neprestano mešati s čimer zagotovimo enakomerno spraženo zrnje. V prvi fazi praženja (drying phase) se kavna zrna še predvsem sušijo. Tej fazi sledi t.i. maillard faza, v kateri se začnejo v kavnem zrnu odvijati razni kemijski procesi, ki vplivajo na sladkost kave in njeno telo. Ta faza se konča s prvim pokom (first crack), ko nastali pritisk v kavnem zrnu povzroči da zrna rahlo počijo. Od tu do konca praženja sledi najpomembnejši del, t.i. development phase, ki je ključen za ravoj okusa in arom. Praženje kakovostnih kav se ponavadi zaključi pred drugim pokom (second crack), sledi pa še ohlajanje. Proces praženja traja od 10 do 15 minut. Pri Coronini Caffe proces praženja prilagodimo vsaki posamezni kavi, saj ima vsaka kava svoje značilnosti, ki zahtevajo individualen pristop pri paženju. Večino kav pražimo do t.i. medium roast. Poleg izbire kavnega zrna je profesionalna oprema za praženje prav tako zelo pomembna za kakovost kave. V naši pražarni uporabljamo opremo enega najboljših in najbolj inovativnih proizvajalcev pražilnikov kave, portugalski Joper.