Blog

Brezkofeinska kava

30. 6. 2016

Kava brez kofeina je za večino ljudi kot pivo brez alkohola, torej pijača brez svoje najpomembnejše komponente ter posledično brez smisla. Kakršnikoli že so razlogi za pitje brezkofeinske kave, ni nujno, da je le-ta slabega okusa. Večina barist manj pozornosti posveča pripravi brezkofeinskega espressa, večina pražarjev se manj ukvarja s pravilnim načinom praženja in pakiranja pri brezkofeinski kavi, kot pri tisti »pravi«. Tudi večina zrnja namenjenega dekofeinizaciji je slabše kakovosti, kar pražarji ponavadi zakrijejo s podaljšanim časom praženja takšnega zrnja. Tudi na tem področju se situacija počasi spreminja, saj na trgu in v barih videvamo vedno več kakovostne brezkofeinske kave.

Proces dekafeinizacije

Dekofeinizacija (t.j. proces odstranitve kofeina iz kave) poteka pred praženjem kave. S tem procesom iz kavnih zrn odstranimo skoraj vso vsebnost kofeina. Po mednarodnih standardih mora biti iz kave odstranjenega 97% kofeina, po EU standardih pa kar 99.9%. Obstajajo 3 različni načini dekofeinizacije:

  1. Dekofeinizacija s pomočjo topil

Tak proces je v uporabi v različnih oblikah že od začetka 20. stoletja. Dandanes se za odstranitev kofeina iz kavnih zrn uporabljata predvsem etilacetat ali diklorometan, v preteklosti pa so uporabljali tudi benzen, ki velja za karcinogeno snov. Ta metoda je zelo učinkovita, celo preveč učinkovita, saj poleg kofeina iz zrn odstrani tudi velik del okusov in arom.

  1. Swiss water proces

T.i. »swiss water« proces je nekoliko nežnejši do kavnih zrn, kjer zrnje najprej namakajo v vodi, kar odpre celično strukturo zrn. Zrna so nato oprana s tekočino na vodni osnovi, ki vsebuje tudi koncentrat zelenega kavnega zrnja. S tem ekstraktom poskušajo nadomestili pozitivne atribute zrnja, ki se izgubijo pri namakanju v vodi. Sledi filtracija tekočine s pomočjo oglja, ki iz nje odstrani kofein ter ponovno pranje zrnja, dokler v njem ni več kofeina.

  1. Dekofeinizacija s CO₂

Kot pri ostalih postopkih se tudi tu kavno zrnje najprej obdela s paro oz vodo, tako, da zrnje postane bolj porozno. Nato se zrnje pod visokim pritiskom namoči v CO₂. Kofein se v nekaj urah razstopi v CO₂, pritisk se zniža, CO₂ izhlapi, iz njega pa se s pomočjo filtrov odstrani kofein. Prednost tega postopka je, da za odstranitev kofeina ne uporablja potencialno nevarnih snovi.

Naravna kava brez kofeina

Na koncu naj omenimo še, da so leta 2008 v Kamerunu odkrili novo vrsto kave, ki je že naravno brez kofeina. To je bilo zelo pomembno odkritje, ki bi lahko prineslo velik napredek na področju kvalitete brezkofeinskih kav.