Blog

Pražimo ekološko in poslujemo pravično

14. 9. 2020

Z velikim veseljem sporočamo, da smo v svojo ponudbo dodali prvo Coronini ekološko in ‘fair trade’ kavo. Poleg tega smo po novem tudi ponosni prejemniki certifikata za praženje ekološke kave. Sliši se dobro, a kaj vse to sploh pomeni?

Eko kava v eko pražarni

Ekološki proizvodi so pridelani na naraven način, brez uporabe kemičnih in sintetičnih snovi, ter brez genskih modifikacij. Ekološko kmetijstvo spodbuja odgovorno rabo energije in naravnih virov, ohranja biotsko raznovrstnost, izboljšuje rodovitnost zemlje ter vzdržuje kakovost vode. Odsotnost umetnih gnojil, pesticidov in drugih škropil blagodejno vpliva tako na naravno okolje kot tudi na naše zdravje.

V poplavi oznak kot so eko, bio, organsko, domače in podobno včasih podvomimo o verodostojnosti oziroma kredibilnosti tako imenovanih ekoloških proizvodov. Na srečo nam lahko pri tem pomagajo mednarodno priznani certifikati. Ekološki logotip EU, s katerim se ponaša tudi naša Coronini Eko Fairtrade kava iz Peruja, zagotavlja izpolnjevanje strogih meril glede ekološkega načina proizvodnje, prevoza in skladiščenja proizvodov.

EKO kava Coronini – pražena v sLOVEnija

 

Uspešno smo pridobili tudi certifikat za praženje ekološke kave. To pomeni, da so pri nas ekološka živila ves čas strogo ločena od neekoloških. Na ta način preprečimo kakršnokoli mešanje proizvodov in vam ponujamo 100 % ekološko izkušnjo kave.

Fair trade ali pravična trgovina

Na svetu vsak dan spijemo okoli 1.6 milijarde skodelic kave. Kljub temu si številni pridelovalci kave s svojim delom ne morejo ustvariti zanesljivega zaslužka, ki bi jim omogočal preživetje. Cena kave na svetovnem trgu močno niha, zato včasih za pridelano kavo prejmejo celo manj kot znašajo stroški pridelave. To težavo naslavlja pravična trgovina – trgovinsko partnerstvo, ki si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini. Z določeno pravično ceno kave ter dodatno premijo, ki je namenjena razvojnim projektom v lokalni skupnosti, omogoča boljše pogoje prodaje in varuje pravice marginaliziranih proizvajalcev in delavcev, predvsem iz ekonomsko manj razvitih držav. Šibke proizvajalce, zlasti ženske in avtohtona ljudstva, ščiti pred izkoriščanjem s strani korporacij.

Zavedamo se, da ima vsak nakup posledice. Zato vam ponujamo kavo s certifikatom Fairtrade International, ki pridelovalcem zagotavlja pravično plačilo in jim prek dolgoročnega partnerstva ter ustreznih delovnih razmer daje upanje v boljši jutri. Coronini Eko Peru Fairtrade kava vas bo navdušila z intenzivno aromo temnega kakava ter praženih žit, nakup le-te pa bo prijazen do okolja in lokalnih pridelovalcev.


Za nakup Coronini Eko Peru Fairtrade kave obiščite našo spletno trgovino.

nakup