Blog

Coronini kavam dodajamo okuse naravno

20. 5. 2016

V pražarni Coronini sledimo trendom, in tako ponujamo tudi kave z dodanim okusom. Take kave sicer ponujajo tudi nekateri drugi pražarji, kako smo torej mi drugačni? Drugačni smo zato, ker okuse dodajamo na naraven način.

Večina kave z okusi, ki jo lahko kupite v trgovinah, je zelo intenzivnega okusa, izbirate pa lahko med veliko različnimi okusi, kar je sicer zanimivo za potrošnike, vendar pa je to mogoče doseči le z dodajanjem raznih koncentratov, s katerimi pražarji po praženju prelijejo kavo. Težava takih koncentratov je, da večinoma vsebujejo topila, npr propilen glikol, da z njimi vežejo okuse na kavna zrna. Ekstrakti vsebujejo tudi velike količine sladkorja. Nenazadnje, celo proizvajalci takih ekstraktov opozarjajo da so le-ti zelo vnetljivi.

Mi okusov ne dodajamo na tak način. Tudi če dodani okusi naših kav niso tako intenzivni, raje prisegamo na naravno dodajanje okusov. Ko je kava sveže pražena, se lahko hitro navzame vonjav iz okolice. Zato k sveže praženi kavi dodamo razne začimbe (cimet, klinčke, muškat…), sadje (olupke mandarine), ali pa jo prelijemo s tekočino (rum), ter kavo shranimo za nekaj dni, da se dodobra prepoji z vonjavami in okusi. Kavo lahko tudi prelijemo z doma narejenim sirupom, ali pa k že zmleti kavi dodamo začimbe. Naravno dodajanje tudi pomeni, da so nekateri okusi samo sezonski.