Blog

Izvor kave

30. 6. 2016

Kava izvira iz Afrike, legenda pravi, da prihaje iz Etiopije. V devetem stoletju naj bi kozji pastir Kaldi prvi opazil lastnosti in potencial kavnih zrn. Čreda njegovi koz se je pasla z rdečim zrnjem iz nekega grma, nakar so živali postale živahnejše, pa tudi ponoči niso zaspale. Zaradi radovednosti naj bi tudi pastir skupaj s svojo ženo prežvečil nekaj kavnih zrn. Po tem, ko sta poživitev doživela tudi sama, naj bi pastir Kaldi svoje odkritje navdušeno predstavil islamskim menihom v lokalnem samostanu. Menihi naj bi mu verjeli, zato so skuhali nekaj kavnih zrn, končni rezultat pa je bil slab. Nad odkritjem niso bili navdušeni, verjeli so, da gre za hudičevo delo, zato so zrnje odvrgli na ognjišče, kjer naj bi zgorelo. Na veliko presenečenje vseh prisotnih pa je tedaj iz kurišča začelo prijetno dišati. Pražene jagode kave naj bi menihi takoj odstranili iz žerjavice, očistili in dodali v vrelo vodo, kar je sledilo v prvo skodelico kave na svetu.

Ta legenda najverjetneje ni pristna, saj se v pisni obliki ni pojavila vse do leta 1671. Povezujejo jo s profesorjem orientalskih jezikov Antoinom Faust Naironom, ki se je kot en prvih avtorjev na svetu posvetil kavi. Kljub vsemu je legenda ostala, ime Kaldi pa je še danes popularno v svetu kavne industrije.

Druga legenda pravi, da je kavo odkril Omar, znani terapevt iz pristanišča Moka v Jemnu. Zaradi svojih izjemnih zdravilnih sposobnosti je prišel v navzkrižje z oblastjo, zaradi česar je bil prisiljen v selitev iz mesta, izgnan je bil v puščavo. Zavetišče si je uredil v jami, večjo težavo pa mu je predstavljala lakota. Nekega dne naj bi zagledal grm poln rdečih plodov, za kar je bil prepričan, da je božje znamenje. Huda lakota ga je prisilila, da je začel jesti surovo zrnje, ki pa mu zaradi izjemno grenkega okusa ni bilo všeč. Odločil se je, da ga bo skuhal v vodi, zaradi česar pa se zrnje ni omehčalo, zato je zgolj spil tekočino. Nenadoma je opazil povečanje moči in energije, ki je trajalo kar nekaj dni zapored. Tako pripravljeno tekočino je ponudil tudi svojim pacientom iz Moke, ki so mu sledili v puščavo, saj so rabili zdravstveno pomoč. Ker so se po zavžitju zdravilnega napitka vsi počutili bolje, nekateri naj bi celo ozdraveli, se je glas o njegovem čudežnem zdravilu razširil po celotni državi. Vladar je bil prisiljen Omarja prositi naj se vrne v Moko, kjer so ga verske oblasti razglasile za svetnika. Rastlina in napitek sta bila odtlej v čast temu dogodku poimenovana Moka.

Težko je dokazati iz katerega dela Afrike točno izvira kava kot avtohtona rastlina. Večina študij kaže, da najverjetneje izvira iz Etiopije, od koder se je kasneje preko Jemna in Arabskega polotoka razširila tudi v druge dele sveta. Najzgodnejši dokazi o pitju kave segajo v Jemen v sredino 15. stoletja. V arabskem svetu so kavno zrnje najprej začeli pražiti in kuhati na podoben način, kot to počnemo še danes. Do 16. stoletja je kava dosegla Bližnji vzhod, Turčijo, in severno Afriko, od koder se je razširila tudi na Apeninski polotok.