Blog

Praženje kave Coronini

20. 5. 2016

Pot do vrhunske skodelice Coronini kave, ki jo z veseljem popijete, in prinese nasmešek na vaš obraz, se začne z izbiro najboljših kavnih zrn in pripravo odličnih kavnih mešanic, kjer se posamezne kave med seboj dopolnjujejo, ter se zlijejo v lepo zaokrožen ter poln okus naših Coronini kavnih mešanic. V pražarni zato največ pozornosti posvečamo izbiri kavnih zrn. Preden se odločimo za določeno kavo, se moramo prepričati, da je dovolj kakovostna ter primernega okusa, zato vse kave dodobra stestiramo, beležimo naša opažanja, ter se na koncu odločimo samo za najboljše. Vse kave, ki jih uporabljamo v naži pražarni, so 100% arabice, kar pomeni, da so zelo aromatične, bolj polnega in izrazitega okusa, le mešanica Coronini 2 vsebuje 15% nekoliko močnejše kave vrsta robusta, ki je manj izrazitega okusa in arome.

Naslednji pomemben korak je seveda samo praženje kave. Praženje kave obsega široko barvno lestvico od zelene in arašidno rumene barve pa vse do svetlo rjavih tonov, ki postopoma postajajo vedno bolj temno rjave barve. Način, oz profil praženja ima velik vpliv na končni okus kave. Manj pražena kava je bolj kislega okusa, s temnejšim praženjem pa kava pridobiva na telesu in aromi, medtem ko se kislost zmanjša, ter grenkost poveča. Profil praženja se določa z višino temperature, ter časom praženja. Vsaki vrsti kavnega zrnja prilagodimo praženje tako, kot mu najbolj ustreza, da s tem pridobimo čim več željenega okusa, arome in telesa.

Ko je kava spražena, jo je potrebno čim prej ohladiti. Nato kavo shranimo v suhem in temnem prostoru, ne izpostavljamo je toploti in vlagi, hranimo pa jo v kovinski posodi in jo pustimo počivati, da lahko razvije svoj pravi okus. Posode tudi ne zatesnimo, saj sveže praženo zrnje v prvih urah lahko odda do 10 litrov ogljikovega dioksida na kilogram kave. Kljub temu pazimo, da sveže pražene kave ne izpostavljamo kisiku, saj ob stiku z njim kava oksidira, kar negativno vpliva na njen okus.

Vsaka kava je svojevrstna tudi glede časa, ki ga potrebuje, da doseže svoj maksimum okusa in arome. Nekatere to dosežejo v treh do štirih dneh, druge potrebujejo dalj časa, tudi sedem do deset dni. Poudariti je potrebno, da zavoljo okusa in arome, ki ju pri kavi iščemo, zrnja iz pražarne Coronini nikoli ne oddamo prej kot v treh dneh od dneva praženja, ter nikoli kasneje kot nekaj tednov od praženja. Kava sicer ni hitro pokvarljivo blago, zato ji ne dodajamo konzervansov, vendar pa s časom začne izgubljati na kvaliteti. Po približno mesecu od praženja, začneta okus in aroma kave opazno upadati. V naši pražarni pražimo skoraj izključno po naročilu, tako da vedno dobite sveže praženo kavo, saj je sveža kava vedno tudi najboljša kava!