Blog

Vrste kave

30. 3. 2020

Tako kot pri sadju, zelenjavi čaju itd. tudi pri kavovcu ne obstaja samo ena vrsta kave. Na svetu obstaja veliko različnih vrst kave, več kot 120 različnih vrst, če smo natančni, vendar pa sta samo dve (potencialno tri) načrtno gojene za kavo, kot jo pijemo: coffea arabica (arabika), coffea canephora (robusta) in ponekod še coffea liberica (liberika).

Približno 70% svetovne proizvodnje kave predstavlja arabika, večino preostalega dela pa robusta, katere največji proizvajalec je Vietnam, ki jo proizvede približno polovico.

Kot nakazuje že ime, je robusta bolj odporna na razne bolezni, kar je delno posledica večje vsebnosti kofeina, ki v kavnih zrnih deluje kot pesticid. Robusta tudi obileneje obrodi v primerjavi z arabiko, vendar so zrna robuste manjša ter imajo močnejši in manj zaželjen okus.

Arabika in robusta imata še veliko različnih podvrst, tukaj pa se bomo posvetili samo nekaterim podvrstam arabike. Večino podvrst arabike predstavljajo križanci ali mutacije dveh glavnih vrst: typica in bourbon. Typica je vrsta arabike, ki so jo najprej prenesli iz Etiopije v Jemen, in od tam naprej v Indijo. Leta 1718 so kavo vrste typica iz otoka Java prepeljali na francoski otok Bourbon (današnji Reunion), kjer je ta vrsta mutirala, in nastala je podvrsta arabike imenovana bourbon. Od tam so jo kasneje preko Francije prepeljali v Južno Ameriko, kjer so se z mutacijami in križanjem razvile še dodatne podvrste te kave.

Nekatere povrste bourbona ter typice so naslednje:

  • Caturra: mutacija vrste bourbon, ki se je pojavila v Braziliji okrog leta 1930.
  • Catura: križanec med vrstama caturrra in timor. Njena značilnost je, da je zelo odporna na različne bolezni, zaradi česar so jo začeli množično gojiti v latinski ameriki v osemdesetih letih 20. stoletja. Ker pa je timor križanec med arabiko in robusto, okus cature ni tako kvaliteten.
  • Mundo novo: križanec med vrstama bourbon in typica
  • Catuai: križanec med caturo in mundo novo. Vrsta je zelo odporna na bolezni, ter bogato obrodi.
  • Maragogype: mutacija vrste typica, ki so jo odkrili v Braziliji. Maragogype obrodi zelo velika zrna kave, zaradi česar je ta vrsta znana tudi kot slonova kava (elephant coffee)
  • Pacamara: zelo iskana vrsta kave, ki je križanec med maragogype in pacas. Ta križanec je bil ustvarjen v El Salvadorju. Ker je križanec kave maragogype, ima tudi ta podvrsta zelo velika kavna zrna, ki so v povprečju dvakrat večja od kave vrste bourbon
  • Geisha: mutacija vrste typica, ki naj bi izvirala iz Etiopije, od kjer je preko Tanzanije prišla v Kostariko, najbolj pa se to vrsto trenutno povezuje s Panamo. Zaradi izvrstnega okusa je zelo zaželjena med ljubitelji kave